September

Last two weeks I have tried to steal some time for birdwatching from the weekdays, because the weekends have been fully booked. I have managed to see some new birds though – Capercaillie, Two Pallid Harriers! and Red-throated Pipit. I also found one Red-footed Falcon, but I was driving a car so I won’t add that to the year list.

I still miss Merlin for the year list. I find it weird because I’ve spent so many hours this year by the fields during the migration period.

Next week I will be out of Finland. I hope I won’t miss too much autumn migration.


Viimeisen kahden viikon aikana olen yrittänyt nipistää aikaa linturetkille työmatkojen aamuista ja iltapäivistä. Viikonloppuisin on ollut muuta ohjelmaa. Olen ehtinyt staijata yhden aamun järvellä, yhden pellolla ja yhden kaatiksella. Olen pyöräillyt Vesijärvellä sataman alueella kuusi kertaa. Kilpäistenpohjassa ja Ritaniemessä olen ehtinyt käydä kaksi kertaa. Lisäksi olen kompannut jonkin verran kodin lähettyvillä ja hätäisesti työmatkojen ohessa peltojen laidoilla.

Uudet lajit ja hyvät havainnot ovat olleet tiukassa. Jotain on sentään tullut nähtyä. Osuin hyvään saumaan Vesijärvelle, kun lounaasta saapunut tuhnukeli tiputti Enonselälle lintuja. Aamun aikana näin muun muassa 114 pilkkasiipeä ja 530 mustalintua. Taivaalla kierteli karikukko, mutta sekin oli jo pinnoissa. Vuoden ensimmäinen lapinkirvinen muutti samana aamuna. Myöhemmin olen nähnyt vielä pari lapinkirvistä lisää. Paremmat kahlaajalajit puuttuvat edelleen pinnoista.

Hoitelin asioita Helsingin suunnalla ja ajoin autolla Orimattilan Kurunkulman ohi. Näin puolen tunnin pysähdyksellä nuoren punajalkahaukan langalla. Punajalkahaukkoja oli nähty edellispäivinä muutamia ja yhtäkkiä niitä tupsahti useaan paikkaan läpi Suomen, joten mikään yllätys se ei ollut. Polkupyöräpinna on silti vielä saamatta.

Seuraavana päivänä staijasin aamun kotikulmilla ja löysin paikallisen arosuohaukan – ensimmäinen polkupyörällä havaittu arosuohaukka minulle! Viikon päästä näin toisenkin muuttavan yksilön.

Ampuhaukka puuttuu edelleen vuodenpinnoista, mikä on aika ihmeellistä. Niitä ei vaan tule vastaan, ei sitten millään. Metso tuli sentään pinnoihin – kotiseudun linnut palasivat perinteiselle sänkipellolle heti kun vilja oli puitu.

Joitakin lajeja on harmillisesti jäänyt määrittämättä. Muun muassa todennäköinen kirjokerttu ja isokirvinen. Molemmat havainnot jäivät aika lyhyiksi. Kirjokerttu teki katoamistempun ja muuttavasta isokirvisen tuntomerkkejä en nähnyt riittävän hyvin. En myöskään kuullut siitä mitään ääntä.

Ensi viikolla olen ulkomailla, eikä uusia havaintoja kerry.