Budding leaves

This week was the period of budding leaves, but all of a sudden the spring turned back into winter. There was a cold breeze, night frosts and some wet snow came out of the sky.

On 4th of May there was a Finnish ”Big sit” – Eight hours battle of birdbatching towers in Finland. We had a team in Lake Vesijärvi in Lahti. The weather was windy and cold and we had some difficulties to hear and see birds. Nevertheless I saw some good species. One of the target birds for me was Whimbrel and I managed to se one migrating. The best sighting was Common Eider which is a hard one to find inland. The week ended with the year list standing at 137. I’m still heading towards 200. The Eider is second bird this year that I don’t count to ”easiest 200 list”. The sighting gave me more hope to reach the 200 pole.

———

Kuluneella viikolla lehdet puhkesivat puihin, mutta kevät otti pian takapakkia. Kylmä tuuli puhalsi pohjoisesta ja Suomeen saatiin taas lunta. Päijät-Hämeessä satoi vain räntää, mutta viikko oli todella kylmä. Öisin oli pakkasta.

Lauantaina 4.5. olimme Tornien taistossa Lahden Kilpiäistenpohjassa. Torni on usein suojassa tuulilta, mutta nyt lännen ja lounaan väliltä puhaltava kylmä viima osui suoraan lahdelle ja hankaloitti havainnointia melkoisesti. Muutto oli olematonta, mutta onnistuin silti näkemään kymmenen uutta vuodenpinnaa päivän aikana. Pikkukuovi oli yksi päivän tavoitelaji ja onnistuinkin näkemään yhden linnun muutolla. Päivän paras havainto oli kuitenkin haahkakoiras, jonka löysimme Kilpiäisten lahdelta. Haahka on todella vaikea laji sisämaassa ja havainto antoi jälleen uskoa 200 spontaanin vuodenpinnan rikkomiseen pyöräilemällä. Vuodenpinnoja on kertynyt 137 tähän mennessä. Tilanne on ihan ok, mutta on retkeiltävä tehokkaasti tavoitteen eteen.